La història de Sant Feliu Sasserra

Cinc punts per descobrir

L'itinerari

Castell Medieval de Sa Cirera

De l’antic castell de Sa Cirera, que té molt probablement el seu origen en l’edificació d’una torre de defensa dins del terme del desaparegut castell d’Oristà, tan sols en queda un tros de paret de planta circular adossada al Mas Cirera.

En general, era freqüent que durant els segles X i XI s’aixequessin fortificacions tals com torres de guàrdia dins els límits de les demarcacions dels castells, les quals, al seu torn, solien donar lloc a altres castells, castellets o castellons. El castell de la Cirera (o de Sa Cirera), com el de Tornamira, té l’origen en una d’aquestes antigues torres, nascudes com a prolongació defensiva del castell principal.

Quan la demarcació i el castell d’Oristà van desaparèixer, el segle XI, el castell de Sa Cirera, ubicat a l’extrem sud de l’actual municipi, adquirí una certa autonomia, malgrat que la seva jurisdicció probablement no sobrepassava el terme de l’antiga parròquia de Sant Julià de Sacirera. Aquesta petita parròquia funcionà com a tal fins l’any 1361 quan, a causa de la despoblació ocasionada per la pesta negra, passà a ser capella de la parròquia de Sant Feliu Sasserra, fins que s’abandonà definitivament, el segle XVIII.

De les restes de l’antiga església de Sant Julià de Sacirera tan sols en queden els fonaments, coberts pel boscam i situats a pocs metres del mas.

Les restes del castell van ser declarades BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional).