La història de Sant Feliu Sasserra

Cinc punts per descobrir

L'itinerari

Portalada de l'església Parroquial

La portalada romànica de l’església parroquial és un portal d’arc de mig punt adovellat amb dues arquivoltes en degradació que reposen sobre una imposta que s’estén, sota els arcs, d’un extrem a l’altre de la portalada. La imposta alhora fa d’àbac de la parella de capitells en relleu que hi ha a cada banda, els quals són sostinguts per columnes.

L’arquivolta interna està ornamentada amb vímets entrellaçats, mentre que l’externa es va ornar amb fulles que es disposen entre cintes nuades. Els dos capitells interiors són esculpits amb escenes històriques amb representacions de dos conjunts de personatges, ricament treballats en la vestimenta, les formes i els detalls. Malauradament, han estat molt maltractats i presenten greus mutilacions fins al punt que dificulten la interpretació de les escenes representades. Probablement, el capitell interior dret conté una representació de la Maiestas Domini flanquejada per dos àngels turiferaris (que sostenen encensers). Pel que fa al capitell interior esquerre, el seu mal estat de conservació no permet fer una lectura acurada de la representació que conté.

Pel que fa als dos capitells exteriors, estan decorats amb elements vegetals i animals. Així, el capitell exterior esquerre presenta tres àguiles representades dempeus, en posició frontal, el pit inflat, mirant de costat, amb les ales esteses i amb les urpes agafant el collarí. És un tipus de representació força comú dins el marc del romànic als comtats catalans, com també ho és el tipus d’ornamentació vegetal distribuïda en dos pisos superposats que conté el capitell exterior dret. Cada pis té un tipus diferent de fulles, totes plenes de nervis.