La història de Sant Feliu Sasserra

Cinc punts per descobrir

L'itinerari

Glorieta Vilaclara

Edifici de reminiscències modernistes, de petites dimensions però amb una forma que sorprèn els visitants de la vila, fins al punt que s’ha convertit en un dels seus edificis icònics. El seu origen es troba en el primer projecte de la Torre Vilaclara, obra de l’arquitecte Rafael Puig i Puig. Segons aquell projecte, la torre havia d’estar coronada per un gran cimbori amb una teulada molt similar a la de la glorieta.

L’origen i funció de la glorieta no és clar. Segons la tradició familiar, poc després de construir la torre i d’haver enllestit el jardí que hi ha a la part posterior, s’edificà i inaugurà la “fàbrica de dalt”, situada molt a prop del jardí. A causa del soroll produït pels telers i la maquinària, sembla ser que es va decidir construir un espai apartat, on els membres de la família podien aïllar-se i gaudir del plaer de la lectura.

Una altra possibilitat que no seria sorprenent, atès el caràcter profundament religiós del seu propietari, Rafael Vilaclara i Gibert, és que la construcció d’aquest edifici tingués la voluntat de recordar, en certa mesura, l’ajusticiament de diverses dones acusades de bruixeria, en aquest indret, a principis del segle XVII.

Malgrat que el solar fou adquirit el 1893, l’edifici no es va construir fins més tard. Tot i la seva forma original, l’edificació destaca per la seva sobrietat, seguint la línia que l’arquitecte Rafael Puig i Puig havia emprat en els seus treballs anteriors. Es tracta d’un edifici de planta octogonal, amb vuit petites façanes presidides per grans finestrals i coronades per una teulada a doble vessant coberta amb ceràmica vidriada que al centre té un original acabament en forma d’agulla, al capdamunt de la qual hi ha un penell de ferro amb la representació de Rafael i Tobies. La utilització de l’arcàngel i Tobies no és una novetat: en la rosassa de la Capella Fonda, edificació que va manar construir Rafael Vilaclara i Eures, també hi apareixen Rafael i Tobies.