La història de Sant Feliu Sasserra

Cinc punts per descobrir

L'itinerari

Serrat de les Forques

Aquest era el lloc on s’acostumava a executar els condemnats per la justícia. També és un dels punts paradigmàtics de la persecució de bruixes que es va portar a terme a Sant Feliu Sasserra entre els anys 1618 i 1620. A Catalunya, especialment entre els anys 1617 i 1622, es creà una fòbia col·lectiva contra les persones sospitoses de bruixeria. Es calcula que durant aquells anys se signaren al voltant de 400 condemnes a mort per bruixeria.

Aquesta llarga i cruenta persecució tenia l’origen en les fortes crisis de subsistència i les altes pressions fiscals que va patir la societat catalana, i fou l’espurna que propicià l’aparició de conflictes socials. Com que de tot mal sempre hi ha d’haver un culpable, en aquest cas, en el marc d’una societat profundament cristiana, ho va ser el diable i, per extensió, els bruixots i, sobretot, les bruixes. Per a una gran part de la població, les bruixes i bruixots eren els encarregats d’escampar la majoria dels mals que afectaven la societat.

A Sant Feliu Sasserra es té constància que, durant aquells anys, la Cúria de la sotsvegueria del Lluçanès va processar 23 dones, de les quals almenys sis van ser condemnades a la forca.

Molt probablement, la majoria d’aquelles dones van ser víctimes de les antipaties o dels odis locals. La seva persecució i mort fou, per a molts, una manera de justificar la impotència de la gent d’aquella època davant de pestes, pedregades o malalties incurables. Van ser l’ase dels cops de les calamitats d’aquells anys.

El Serrat de les Forques és també una antiga necròpolis: durant l’Edat Mitjana s’hi van realitzar diversos enterraments amb tombes de cista, estructures sepulcrals en forma de caixa construïdes amb lloses de pedres col·locades verticalment i cobertes amb altres col·locades de manera horitzontal.